Afgelopen week was de eerste week dat we weer in ons ‘normaal’ werkschema waren na de geboorte van Lotte. Laat ons zeggen dat het nog wat zoeken is naar een evenwichtige balans, maar zoals met veel dingen zullen we dat al doende wel leren en beter kunnen zeker 🙂 We zijn in ieder geval zeer blij met de 20 liter regen die we er nog bij gekregen hebben. Dat wil dus zeggen dat alles daarvan gaat genieten en helaas ook het onkruid. We gaan ons dus zeker niet vervelen komende week 😉

Ook nog op de planning voor komende week is het planten van ons pompoenen. Dat is nog een grote brok werk, maar eens ze in de grond zitten, is het grootste werk achter de rug. We hopen op wat minder wind want we telen de pompoenen op grote worteldoeken om zo niet (of toch minder) te moeten wieden. Maar van die grote doeken vastleggen met een wind zoals we die afgelopen week gehad hebben, dat gaat niet want dan vliegen we gewoon mee de lucht in. Valt het op dat we uit ondervinding spreken 😉 We beginnen dan ook stillekes aan boeren met ervaring in alle soorten weertypes te worden 🙂

Uit de serres kunnen we na onze courgettes nu ook beginnen aan de oogst van de mini komkommers. Altijd een moment waar wij (vooral Stefanie en Jutta) heel hard naar uitkijken want als fervente komkommerliefhebbers vinden we dat die mini’s nog lekkerder en verfijnder van smaak zijn dan de gewone komkommers. Ideaal als snel tussendoortje en past ook perfect in de brooddoos!

En ook buiten kunnen we stillekes aan de vruchten beginnen plukken van ons werk van een paar maanden geleden. De eerste koolrabi’s van buiten zijn oogstklaar, njammie zowel rauw als gestoofd of geroosterd in de oven. En ook onze bladpeterselie staat er prachtig bij en snakt ernaar om de final touch te zijn in zowat ieder gerechtje dat je op tafel tovert. De asperges zijn dan weer aan het stilvallen dus die lekkernij verdwijnt stillekes aan van het toneel. En ook het witloof en de knolselder is gedaan en maakt plaats voor ander lekkers. Bij de erwten en peultjes zitten we even met een gat tussen de oogst van in de serres en de oogst van buiten dus even gedaan daarmee, maar normaal verschijnen ze nog terug ten tonele tenzij de vogels ons voor zijn.

In fruitland is het nog steeds volop aardbeienseizoen, waarschijnlijk de laatste week dat we met een piek in de productie zitten. Weeral een gek jaar voor de aardbeien want met de warmte van de afgelopen weken, zijn alle rassen die we zetten toch ongeveer op hetzelfde moment rijp. Normaal zijn de rassen zo geselecteerd dat ze met enkele weken tussentijd rijp zijn, om zo het seizoen maximaal te spreiden en een piek in hoeveelheid zoveel mogelijk te spreiden. Dit jaar niet dus en het lag voor een keer niet aan onze planningsskills 😉 Maar als jullie helpen om de piek weg te eten, dan is dat een mooi antwoord op omgaan met de gekke seizoenen. Wij hebben al een voorraadje confituur ingelegd, tis de moment voor de liefhebbers om dat ook te doen.

Soep van de week = in zomerstop 🙂

Categorieën: Pakketbrief