We zijn ondertussen half juni en kunnen eindelijk zeggen dat de grootste werken achter de rug zijn. We hebben een aantal teelten die veel plek op ons veld inpakken en dus bijgevolg veel werk zijn om in de grond te krijgen. In ons teeltplan zijn dit patatten, zoete patatten, prei en pompoenen. En joepie, die zitten sinds vandaag allemaal in de grond. Vanaf nu kunnen we dus focussen op een inhaalbeweging in het onkruid wieden, wat dringend nodig is en ook een heel werk is 🙂

Op ons veld zitten we alweer met een ‘planningsissue’ dat het gevolg is van het weer. Er zijn twee plantingen broccoli’s tegelijk klaar om te oogsten. Die zijn nochtans de grond ingegaan met 4 weken verschil, maar door de droogte en een scheutje regen op een bepaald moment zullen de eerstgeplante wat stilgestaan hebben in ontwikkeling en de volgende planting direct goed vertrokken zijn waardoor we nu dus VEEL broccoli hebben. Vandaar een warme oproep om deze week zeker eens een goede portie broccoli op je menu te zetten 🙂

Na de mini’s kunnen we ook van onze grote komkommers beginnen oogsten. Je zal zien, die zijn niet allemaal even recht, maar wel allemaal even lekker. En bij een komkommerplant is het zo dat die in het begin heel sterk is en dus veel komkommers geeft, dus zit er niet mee in om eentje extra te bestellen als je liefhebber bent 😉 De tuinbonen doen het nog steeds heel goed dus geniet van deze minder gekende peulvrucht nu ze er is. Receptideetje: je kan er heerlijke dips mee maken, vraag maar eens aan Google 🙂

Verder zijn de nieuwe Belgische bio patatjes er: chance dat er bio boeren zijn die dezelfde lekkere rassen kweken als wij in normale jaren. Maar aangezien 2025 voor ons geen normaal jaar is, hebben we dus zelf geen patatten dit jaar (op een paar rijtjes vroege patatten na die nu nog niet oogstklaar zijn). Wel cool om jaarrond Belgische patatten te kunnen eten, uiteraard met dank aan het warme voorjaar want vorig jaar was dat toch een kleine maand anders.

In fruitland is de piek der frezen gepasseerd, al wil dat zeker niet zeggen dat we er geen meer hebben. Dat wil vooral zeggen dat vraag en aanbod vanaf nu meer in evenwicht gaan zijn. Dank aan iedereen die geholpen heeft om onze piek weg te eten 🙂 Goed nieuws wel in fruitland want het Spaanse zomerfruit is op de markt en na een hele winter toerkes draaien met dezelfde soorten is dat een aangename afwisseling. Nectarinen, perzikken, pruimen, kersen, meloenen, … het is er allemaal en de smaak is niet slecht voor nog maar het begin van het seizoen te zijn.

Categorieën: Pakketbrief