We hebben een paar echte herfstdagen achter de rug met eindelijk een deftige hoeveelheid regen. En daar zijn we heel blij om want het was alweer even geleden dat we nog wat druppels van formaat mochten ontvangen. Onze grote serre is eindelijk helemaal gevuld geraakt met wintergewassen en zijn gebuur serre die eigenlijk meer een oerwoud was zonder plastiek heeft den boer getransformeerd. Die is nu een onkruidvrij en bijna klaar om de rest van de wintergewassen een plekje te geven. Nieuwe plastiek trekken moet dan uiteraard ook nog eens gebeuren, maar daarvoor moeten we een windstil moment afwachten of we gaan mee gaan vliegen.

Op ons veld vinden we nog steeds prachtige bloemkolen. We hadden al verteld dat de witte, de oranje en de paarse bloemkolen allemaal op het zelfde moment oogstklaar zijn. Niet volgens de planning, maar met het weer als planningshulp kan een boer zijn planning al wel eens in de soep draaien. Ze zijn supergroot en heerlijk dus smullen maar.

Nog een leuke ontdekking: onze eerste soortjes voor de snijsla mix zijn groot genoeg om van te beginnen snijden dus dat wil zeggen dat onze snijsla terug is van weggeweest. Tot groot jolijt van velen zo weten we uit ervaring 🙂 En voor wie onze snijsla nog niet kent: het is een mengeling van verschillende soorten sla en andere bladgewassen al naar gelang de beschikbaarheid volgens het seizoen. We hebben dat een hele winter lang en de samenstelling is nooit exact hetzelfde dus iedere keer weer spannend en heerlijk! En zoals de naam het zegt zijn het allemaal blaadjes in hapklare grootte dus gewoon nog even spoelen thuis en je kan smullen van een slaatje of je boterham pimpen met extra smaakbommetjes.

Om af te sluiten nog een klein groot gelukske van boer en boerin: we vonden meer dan 10 rupsen van de koninginnepage op opgeschoten venkels. Meestal zijn we niet zo gelukkig als we rupsen vinden op onze groensels want vaak zijn het dan koolwitjes of soortgenoten die onze kolen opeten. Maar bij rupsen van de koninginnepage ligt dat anders want het is een prachtige vlinder die je niet supervaak ziet. En ze doen niet echt schade want de venkels waarop ze zitten zijn toch niet meer oogstbaar voor verkoop. Zo blijkt nog maar eens dat niet opruimen (wegens wat tijdsgebrek in ons geval) een groot voordeel is voor veel beestjes. We hadden onze kodak niet bij voor fotografisch materiaal helaas…maar google de koninginnepage maar eens 😉

In fruitland zijn nu ook de eerste avocado’s van Spaanse bodem terug. In het begin van het Spaanse avocado seizoen zijn het steeds ‘Bacon’ avocado’s, dus niet de gekende ‘Hass’ avocado’s. Qua smaak heel gelijkaardig, maar het schilletje van Bacon avocado’s blijft groen, ook als de avocado rijp is. De clue is dus dat je niet mag wachten tot de schil zwart wordt om de avocado op te eten want dan kan je lang wachten. Gewoon even voelen en als hij zacht is kan je hem opeten. Daarnet de eerste zachte voorgeproefd en ze zijn goedgekeurd! En deze week ook BELGISCHE kiwibesjes van bij PurFruit in Oeselgem dus van veel dichter kunnen we ze niet hebben. Proef het verschil met de Portugese 🙂

Soep van de week = bloemkoolsoep

Categorieën: Pakketbrief