Toen we in het voorjaar van 2019 besloten om te gaan bio boeren, was de eerste stap om ons veld ‘om te schakelen’ van een veld met gangbare landbouwpraktijken naar een veld waar we biologische principes op toepassen. In praktijk komt dat er in ’t kort op neer dat we onze bodem bemesten met compost en organische meststoffen en dat we werken met biologisch zaai- en plantmateriaal. Onkruid bestrijden doen we mechanisch (en soms wat te weinig in ons geval 😉 ) en beestjes die we liever niet op de groentjes vinden houden we op afstand met netten.

De bodem kan natuurlijk niet van de ene dag op de andere biologisch worden en daarom bestaat er een omschakelperiode. Voor eenjarige gewassen als groenten duurt de omschakelperiode 2 jaar, voor meerjarige gewassen zoals frambozen duurt de omschakelperiode 3 jaar. Tijdens die omschakelperiode moet je als boer vanaf dag één aan alle bionormen voldoen, maar mag je je producten nog niet als biologisch verkopen.

We staan onder controle bij de bio controle-organisatie Tüv Nord die erop toeziet dat we de biowetgeving juist toepassen. Sinds 7 maart 2021 zijn de groentjes van ’t Oostgoed officieel BIOLOGISCH 🙂