Amai, was ons dat verschieten toen we afgelopen maandag terug op ons veld kwamen. We begonnen even te twijfelen of we nu een week of een maand weggeweest waren. Zo hard was het onkruid gegroeid. We wisten dus meteen wat gedaan, maar de moeilijke vraag was, waar eerst te beginnen.
Dat de tomaten op gang gekomen zijn was een klein understatement want we hebben plots HEEL veel tomaten. De zon is dan ook eindelijk beginnen schijnen. Dat wil dus zeggen dat wij veel plukwerk hebben, dat ze afslaan in prijs, dat er hoeveelheidskorting is en dat het hoog tijd is om passata te beginnen maken om ook de winter door te komen met de smaak van heerlijke tomaten. In het passatapakket zitten 3 kilo tweede keus tomaten (gebarsten, kleine en minder mooie exemplaren die even lekker zijn, maar niet lang bewaard kunnen worden) + een bussel basilicum + een pepertje.
We hebben het niet vaak over de prijs van ons producten, maar waarom ons tomaten de eerlijke prijs hebben aan dewelkse we ze verkopen duiden we graag nog even. Er is heel veel werk aan tomaten! In maart beginnen we met ze op te kweken uit zaad om dan in juli eindelijk tomaten te hebben dus dat is al 4,5 maand voorbereidingswerk om tot de eerste rijpe tomaten te komen. In tussentijd moeten we ze wekelijks indraaien, dieven en de oudste bladeren afsnijden. We hebben een serre nodig om ze in te kweken en die kost geld. Wij kweken rassen geselecteerd op smaak en niet op opbrengst. En aangezien ook tomaten niet goed kunnen zijn in alles tegelijk, zijn de smaakvolste rassen zeker niet diegene die het meest vruchten dragen. En dan moeten al die tomaten nog op het juiste moment geoogst worden dus moeten wij daar 2 à 3 keer in de week door om de rijpe vruchten te oogsten. Kortom, een heel werk en aangezien een duurzaam landbouwmodel enkel kan bestaan als de boeren een eerlijk loon krijgen, verkopen wij ons tomaten niet aan dumpingprijzen (ook niet als we er teveel hebben, dan hopen we dat iedereen meehelpt deze heerlijke overvloed te verwerken want wij hebben even hard gewerkt voor de overvloed dan voor de eerste tomaten). Ter vergelijk: een krop sla moeten we enkel planten, wieden, beschermen tegen opgepeuzeld te worden door de hazen en 1 keer oogsten en dat allemaal in een kleine 2 maand tijd en die staat buiten 🙂
Verder begint onze nieuwe planting komkommers op gang te komen dus de eerste mini komkommertjes zijn er terug. En ook onze champignonboer heeft terug champignons dus die zijn er ook weer. Verder hebben we buiten Nieuw- Zeelandse spinazie die klaar is om te plukken. Gewone spinazie is moeilijk in de zomer omdat dat snel opschiet, maar de Nieuw- Zeelandse is een mooi alternatief dat er wel totaal anders uitziet. Kleine, ietwat dikkere blaadjes en ook een zachte smaak. Het voordeel is dat dat veel minder slinkt dan de gewone spinazie bij het klaarmaken, dus je hebt minder nodig om toch nog voldoende over te houden eens klaargemaakt.
In fruitland is er goed nieuws want de eerste nieuwe appels uit Frankrijk zijn er: Royal Gala en Akane. We kunnen er nog niet veel over vertellen aangezien we ze nog niet geproefd hebben, maar volgende week een uitgebreid smaakverslag daarover. Ook de eerste peren uit Frankrijk zijn er weer en verder blijft het zomers fruit volop in aanbod.