We hebben het gevoel dat de zomer voorbij vliegt want hij lijkt juist begonnen en we zijn al voorbij half augustus. Op ons veld zitten we altijd in meer dan 1 seizoen tegelijk kwestie van het spannend te houden. Terwijl we volop de zomerse groenten aan het oogsten zijn, planten we ook de groenten voor de herfst en winter. Kortom, ons dagen bestaan vooral uit wieden, oogsten en planten, maar door de diversiteit aan gewassen en een diversiteit in grootte van ons onkruid vinden we dat nooit saai.

Op ons veld zijn er stilaan een aantal nieuwkomers die het begin van de herfst inluiden. De eerste der pompoenen, nl de spaghettipompoen, is klaar voor geoogst te worden. En die vinden wij toch altijd een leuk specialleke. Niet iedereen kent hem, wat zonde is, dus daarom een woordje uitleg. De spaghettipompoen dankt zijn naam aan het feit dat je van zijn vruchtvlees spaghettisliertjes kan maken als het gaar is. Je maakt hem heel eenvoudig klaar door hem open te snijden, de pitjes eruit te halen, wat olijfolie erover en kruiden met peper en zout en dan 30 à 45 minuutjes in de oven. Dan schraap je met een vork in het vruchtvlees en krijg je de sliertjes waaraan hij zijn naam dankt. Heel lekker in combinatie met een tomatensausje!

Andere nieuwkomers zijn de suikermaïs en de gele patisson. En de suikermaïs is echt superzoet, heerlijk. Wist je dat het suikergehalte van suikermaïs afneemt naarmate hij langer geoogst is? Daarom oogsten wij onze maïs de dag zelf en niet in grote massa zodat de heerlijkste smaak gegarandeerd is. En als er aan het einde van de dag nog kolven over zijn, dan smikkelen ons gastjes die wel op uit het vuistje. Toch een van de teelten waar de kindjes al naar uitkijken sinds de planten 10 cm groot staan en gelijk hebben ze. Korte oogstperiode dus genieten nu het kan is de tip. De patisson tot slot is iets tussen een courgette en een pompoen, heeft een zachte smaak en is ook superveelzijdig in gebruik. Met zijn mooie vorm, vinden wij hem ideaal om op te vullen want veel schattiger dan dat hebben we daarvoor niet in de aanbieding 🙂

Met het goede weer groeien ook de grote komkommers vlot, dus die zijn ook eindelijk weer van eigen kweek. Als fervente komkommerliefhebber piekt het toch altijd een beetje als een van je favoriete groenten het niet goed doet. Maar gelukkig zijn we dan ook heel blij als we het in hetzelfde seizoen nog kunnen rechtzetten, wat bij deze gelukt is dus we maken een klein vreugdessprongetje. En de roze rammenas is ook een toffe: hij heeft een zachte radijsachtige smaak en leent zich ideaal om te wokken of te stoven. Het leuke eraan is dat de roze schil een kleur op je bord brengt, ideaal als er aan tafel zitten die roze toevallig als lievelingskleur hebben 😉

In fruitland is er veel beweging in het appelsegment want verschillende soorten nieuwe Belgische appels verschijnen ten tonele. Onze vergelijkende studie gaat dus verder. Uit onze eigen serre hebben we de eerste Charentais meloenen, ze zijn kleiner dan die uit Frankrijk en nog zoeter van smaak. Kortom, ze compenseren hun formaat met hun smaak. En ook onze eerste watermeloenen zijn er, nog beperkt in aantal wel.

Categorieën: Pakketbrief