We hebben het gevoel dat ons veld ons momenteel keihard verwent met snabbellingskes voor bij den aperitief. Als schrijvend aan dit vertellingske zijn we aan het smullen van suikermaïs en edamameboontjes. Beide superlekker en klaar in 3 minuten. De maïs 3 minuten stomen en uit het vuistje opeten en de edamameboontjes 3 minuten in kokend water laten garen, zout over strooien en de boontjes uit de schil duwen en in je mond laten springen. Gewoonweg ZALIG! Dat zijn zo van die momenten waarop we het gevoel hebben dat bioboer zijn het leukste beroep is dat er bestaat 🙂

Het seizoen van de suikermais is heel kort want als de maizen afrijoen, worden ze minder lekker. Dus het zou wel eens kunnen dat deze week al de laatste week is dat we kunnen smullen. Verder is er radicchio, ook wel roodlof genoemd. Dat is het mooie broertje van witloof, dus heeft ook een licht bittere smaak. Ideaal voor iedereen die witloof stiekem een beetje begint te missen of voor als je je slaatje wat wil pimpen met deze prachtige bladeren.

In onze tomatenserre is de piek der tomaten achter de rug. Dankjewel aan iedereen die de piek helpen wegwerken heeft in sauzen en passata’s. Dat wil dus zeggen dat de hoeveelheidskortingen er niet meer zijn voor de grote tomaten. De snoeptomaatjes blijven wel goed geven en dus daar blijven hoeveelheidskortingen wel aanwezig. Wist je dat je ook van snoeptomaatjes lekkere sauzen kan maken en dat die zelfs nog zoeter is dan van grote tomaten omdat de snoepjes nu eenmaal zoeter zijn.

Nog een kleurrijke vondst op ons veld zijn de oranje bloemkolen. En nee da’s niet omdat de boer met zijn verfborstel gepasseerd is, maar gewoon een ander ras met een prachtige kleur. De smaak is iets zoeter en een andere kleur betekent ook een iets andere samenstelling van vitamientjes. Maar los daarvan moet je het gewoon proberen omdat ze zo mooi zijn.

In fruitland zijn er weer appels en peren van onze favoriete fruitteler Koen uit Watervliet. Elstar is heerlijk krokant en zoetzuur, de Santana appels zijn allergie-arm en momenteel nog redelijk zuur van smaak. Met de nectarinen en pechen gaan we uitbollen want we hebben het gevoel dat de kwaliteit er niet op verbetert. Wel zijn er volop pruimen en de President pruimen zijn heerlijk. Dat zijn zo van die donkerpaarse pruimen met geel vruchtvlees vanbinnen. Een toppertje onder de pruimen als je het ons vraagt. En we hebben onze eerste mini physalisjes. Je weet wel zo van die gele besjes met een opgedroogd velleke rond, maar dan in het mini. De smaak is heel anders dan die van de gewone physalisjes, maar onze ervaring is dat als je graag physalis lust, dat deze ook in de smaak vallen. Om eens te proberen! En in dezelfde familie hebben we ook tomatillo’s. Ziet eruit als grote physalisjes in het paars. Ze zijn zo groot dat ze uit hun velleke groeien, leuk om aan de struik te zien hangen. Qua smaak heel moeilijk te omschrijven dus proef er eentje. Ideaal om te gebruiken in slaatjes.

Categorieën: Pakketbrief