Augustus is gepasseerd en daarmee ook het einde van de zomervakantie. Voor ons was het de eerste zomer op ‘schoolritme’ en dat was best wat aanpassen. Wikken en wegen wat je voorrang geeft: onkruid op het veld onder controle proberen houden, extra quality time met de kindjes of kindjes en veld proberen combineren. We leerden dat dat combineren niet evident is dus de dagen dat we met z’n allen op het veld waren, waren zeker niet de productiefste op werkvlak, maar wel leuk en leerrijk voor de kindjes. Kwestie van verwachtingen bij te stellen 🙂 Maar we hebben genoten en de achterstand in het onkruid werken we wel weg nu het weer school is. Het voordeel is dat alles nu wat trager begint te groeien dus dat scheelt voor de inhaalbeweging 😉
Op ons veld hebben we eindelijk eens een serie echt mooie bloemkolen gevonden. Dus naast de prachtige oranje bloemkolen, hebben we ook de klassieke witte weer in het aanbod. En ook de broccoli en koolrabi is klaar om te oogsten dus smullen maar van die kolen. Bij de bladgewassen komt er andijvie bij in ons assortiment. Bladandijvie deze keer. Lekker in een witte saus of in puree en als je fancy puree wilt kan je er zongedroogde tomaatjes aan toevoegen, een lekkere combinatie! Ook een nieuwe lichting radijsjes in de vrolijke kleurtjes biedt zich aan. En we moeten toegeven dat we even vergeten zaaien zijn dus na deze lichting gaan we even met een gat zitten in ons radijsjesaanbod, oepsie. De boontjes zijn er nog volop, we schatten nog een tweetal weken en daarna is het weer gedaan tot volgend jaar. Dus bonenliefhebbers, maximaal genieten nu het nog kan 🙂
Een nieuwkomer in het speciallekes assortiment is de Malabar spinazie. Net zoals de Nieuw-Zeelandse spinazie is dit een variant om het gebrek aan klassieke spinazie in de zomer op te vangen omdat deze wel van warmte houdt. De Malabar heeft grotere blaadjes met prachtig rode nerven en is ook iets steviger waardoor hij minder slinkt in de pan. Qua gebruik identiek aan gewone spinazie, maar extra leuk in wokskes door de mooie kleurschakeringen. Ook deze variant is enkel voor de zomer dus probeer hem zeker eens uit.
Om af te ronden nog een tijdelijk aanbod van een speciale champignon: Stropharia of Red winecap. Een iets grotere champignon met een donkerrode bovenkant op een steeltje. Hij komt van het voedselbos in Ardooie, dus zeer lokaal, maar niet officieel bio gecertificeerd. Het aanbod is wisselend en zeer weersafhankelijk hebben ze ons verteld, dus bestel ze zeker eens bij als je ze wil proberen en dan hopen dat het weer komende week goed is om ze te laten groeien.
En om echt af te ronden nog even melden dat de liefhebbers van herfstgroenten er kunnen aan beginnen want we hebben savooi, pompoen hokkaido en butternut en ook boerenkool en Red Russian kale. Later een uitgebreidere uitleg hierover 🙂
In fruitland zijn er weer Europese mango’s en die komen uit Spanje. Ze moeten nog even rijpen dus we hebben ze nog niet kunnen voorproeven. Ook de verse Franse vijgen zijn er weer (kort seizoen) en we hebben een heel lekker receptje in combinatie met aubergine. Verder zou het leuk zijn om wat feedback over de tomatillo’s te ontvangen dus iedereen die ze al geproefd heeft, laat zeker weten wat je ervan vond. En iedereen die ze nog niet geproefd heeft: zeker doen!