Je zou denken dat we afgelopen week op zonne-energie gewerkt hebben want we hebben alweer heel wat vooruitgang geboekt. Deel 2 van de patatten ligt binnen dus de patattenstress is voor dit jaar geweken. Deel 2, dat waren de late patatjes en door de lange nattigheid dit voorjaar waren die erg laat in de grond geraakt. En aangezien die onder de grond groeien, wisten we dus niet op voorhand wat we gingen bovenhalen. Gelukkig waren het niet allemaal krieltjes, maar ze zijn algemeen wel iets kleiner dan vorig jaar en er hingen minder patatjes aan. Maar ze zijn uit dus ons hoor je niet klagen. Met een kwakkelzomer en niet optimale groeiomstandigheden konden we nu ook geen wonderen verwachten.

Verder hebben we onze prei nog eens proper gezet en mooi aangeaard om het wit van de prei zo lang mogelijk te krijgen. Onze preiblok staat er spik en span bij dus er zijn wel degelijk onkruidvrije (of pakt misschien toch eerder onkruidarme ;)) zones op ons veld. Deze week staat nog de opgraving der zoete patatten op de planning en dan is al dat onder de grond groeit geoogst en binnen om er de rest van de winter te kunnen van genieten.

We beloofden vorige week wat meer uitleg over onze snijsla mix dus die komt eraan. Snijsla mix is een mengeling van allerlei soorten sla en bladgewassen die we heel jong oogsten zodat de blaadjes steeds mooi mals zijn. We hebben dat in het aanbod in de herfst, winter en lente, maar niet in de zomer. In de zomer groeien allerlei soorten kroppen sla ook supergoed en hebben we minder tijd dus daarom vooral kroppen in de zomer. Bovendien zijn heel wat van die leuke bladgewasjes in onze snijsla geen liefhebbers van warmte dus vinden die het niet zo leuk om in de zomer te groeien. Het coole aan de snijsla mix is dat de samenstelling varieert volgens wat oogstklaar is op ons veld en dus ook heel seizoensgebonden is. Nu zit er bv rucola in, maar als die wat trager begint te groeien dan is de winterpostelein groot genoeg om toe te treden tot de snijsla. Tis dus altijd iets anders dat je krijgt en we experimenteren graag met nieuwe soortjes dus wees maar zeker dat het variatie troef is in de snijsla. Momenteel zitten er ongeveer 15 soorten in onze snijsla dus we dagen je uit om ze eens te filteren om te zien of je ze allemaal kan vinden 🙂

Afgelopen week hebben we ook deel 2 van de pompoenen binnengelegd, waaronder de Halloweenpompoenen. En als we Halloweenpompoenen kweken, dan wil dat zeggen dat we een tweede editie van onze Halloween pompoenworkshop op de planning hebben staan. Grote pompoenen uithollen en leuke figuren inkerven, de max toch! Daarom nodigen we iedereen die zin heeft om een griezel te maken van harte uit op zaterdag 26 oktober van 14-16u in een van onze serres voor de workshop. Alle info en inschrijven hier. En kan je er dan niet bijzijn, maar wil je toch graag een Halloweenpompoen, dan kan je die uiteraard via onze website bestellen.

In fruitland zijn er na de stoofappels nu ook weer Belgische stoofperen van het ras St Remy. En stoofperen klaarmaken, dat is supermakkelijk. Je schilt ze, snijdt ze in stukken, strooit er wat suiker over, laat dat een nachtje staan en de volgende dag heb je een siroop waarin je de peren kan stoven. Nooit meer peren uit blik hier sinds we weten dat het zoooo simpel is 🙂 En goed nieuws voor de avocadoliefhebbers want de Spaanse Bacon avocado’s zijn terug. En Bacon avocado’s blijven groen als ze rijp zijn dus niet wachten tot de schil zwart wordt om ze op te eten, maar gewoon af en toe eens voelen of ze al zacht zijn 🙂

Soep van de week = pompoensoep, kwestie van al lichtjes in Halloween sferen te beginnen komen.

Categorieën: Pakketbrief