Na een deugddoend weekje verlof zijn we hier weer met onze wekelijkse groente-update vers van ons veld. Alhoewel, vandaag is die net iets minder vers van ons veld want we moeten toegeven dat we ons veld een week niet van dichtbij gezien hebben 🙂 Gezien de tijd van het jaar verwachten we dat alles er nog redelijk hetzelfde uitziet als een weekje geleden, al zullen de kruidjes in de serre wel wat gegroeid zijn.

Omdat we net iets minder over groenten kunnen vertellen deze keer, leggen we even de focus op het seizoensgebonden karakter van het leven van een boer. In de lente beginnen we op toeren te komen, de zomer is het seizoen van overdrive, in de herfst kunnen we stillekes aan wat beginnen vertragen en in de winter draaien we op ralentis 🙂 En de seizoenen van den boer met serres zijn net iets anders dan de weerkundige seizoenen. Onze lente begint al in februari en de zomerpiek in het werk is van half april tot eind september. Je kan je dus wel voorstellen dat de herfst een zeer welkom seizoen is. Het ideale seizoen om extra quality time met ons gezin door te brengen. En we hebben samen genoten van 1001 kleine dingen aan zee. Helemaal opgeladen zijn we weer paraat om jullie de rest van de herfst en een ganse winter van verse groentjes te voorzien. Want het is niet omdat wijzelf in de winter wat op ralentis draaien, dat er niet geoogst kan worden. Integendeel, seizoensgebonden en vers van het veld kan ook in België gans het jaar rond!

Voor onze congé hebben we alle zoete patatten opgegraven en hun gewenste warmtekuur gegeven. Wij soigneren die gasten nogal é zeg 🙂 Zoete aardappel heeft die warmtekuur nodig zodat de wondjes die ontstaan tijdens de oogst mooi kunnen helen. Tijdens die kuur wordt het zetmeel in de zoete patat omgezet in suiker waardoor de heerlijke zoete smaak verkregen wordt. En het gevolg van dit alles is dat wij gans het jaar rond zoete patatjes van eigen kweek kunnen aanbieden, toch iets waar we stiekem wel een beetje trots op zijn 🙂

Verder staan kolen voor de herfst en winter er mooi bij dus boerenkool, savooi, rode en witte kool, palmkool, allemaal herfstvitamientjes. We vermoeden dat onze spruitjes er ook bijna zullen zijn, maar gezien we nog geen inspectie van dichtbij uitgevoerd hebben kunnen we dit nog niet met 100% zekerheid zeggen. We gaan morgen op spruitenverkenning 😉

In fruitland verdwijnen de druiven van het toneel en zitten we dus ook officieel in herfstmodus. Maar het herfstaanbod fruit is net zoals het groentenaanbod nog heel divers en voor elk wat wils.

Soep van de week = kervelsoep.

Categorieën: Pakketbrief