Amai wat een grijze week hebben we achter de rug. Niet meteen de ideale weersomstandigheden om er na een weekje congé terug in te vliegen moeten we toegeven. Want buiten werken is nu eenmaal leuker als we toch af en toe eens wat zonne-energie kunnen bijtanken.
Los daarvan hebben we tijdens de verkennende tour op ons veld wel leuke nieuwigheden ontdekt. Zo is de little gem groot genoeg om van te smullen, je weet wel zo van die kleine langwerpige slakropjes die superlekker zijn als je ze stooft in de pan. Nieuw experimentje van dit jaar om ze nu nog eens uit de serre te kunnen hebben en het lijkt geslaagd. Ook de spruitjes zijn groot genoeg om van te beginnen smullen. We konden ons stiekem niet inhouden om ze voor te proeven dus stonden die maandagavond op de menu en ze zijn heerlijk. Nu het laatste ingrediënt voor een lekkere hutsepot er ook is, beginnen we weer met de hutsepot pakketjes. Dat is alles wat je nodig hebt om een lekkere pot hutsepot op tafel te toveren dus lekker makkelijk dat je niet alle ingrediënten afzonderlijk hoeft te bestellen.
Ook de peterselie staat er nog prachtig bij dus het is zonde om daar niets mee te doen. Wist je dat peterselie heel lekker is in pesto dus ideaal voor als je een snelle pasta pesto op tafel wil toveren. Kan ook heel makkelijk ingevroren worden en is een smaakmaker in alle soepen dus mogelijkheden zat om er creatief mee aan de slag te gaan. En van peterselie te oogsten worden wij extra gelukkig want de geur die dan vrijkomt is zoooo zalig! Waar we ook blij van worden is dat jullie het blijkbaar niet erg vinden om onze baby knollies te gebruiken ipv een grote knolselder. Toch een groot voordeel van korte keten boeren te zijn is dat we het verhaal erachter kunnen vertellen en dat daar wel degelijk begrip voor is. Mochten we het niet rechtstreeks aan jullie verkopen zou dat allemaal verloren zijn omdat het niet binnen de zogenoemde standaarden valt. Een welgemeende dankjewel en doe zo voort want we hebben er nog wel wat staan om de winter mee door te komen 😉
Voor de fijnproevers onder de wortelliefhebbers: we hebben verschillende rassen wortel staan. We zitten bij het oogsten nu aan een nieuwe soort, een ras dat we dit jaar voor het eerst gezet hebben. En we kunnen er niet omheen, maar als fervent wortelliefhebber zijn wij er DOLenthousiast over want ze zijn zowaar nog zoeter. Proeven maar en laat zeker weten als je het verschil ook smaakt. Wij hebben alvast besloten dat we van die soort volgend jaar meer gaan zaaien dus dat zegt genoeg 😉
In fruitland geen grote nieuwigheden. Wel wat veranderingen in appelland. De Santana appel verdwijnt van het toneel, maar de Natyra’s komen in de plaats. Type zoetzure appel, heel lekker dus zeker eens proberen.
Soep van de week = koolrabisoep. Klein verhaaltje hierbij: onze koolrabi’s zien er een beetje gek uit dus niet verschieten. Wegens plaatsgebrek op ons kolenveld experimenteerden we dit jaar met ze tussen de bloemkolen te planten omdat die toch ver uit elkaar staan. Op zich geen slecht idee, maar wegens nogal veel onkruiddruk hebben ze zich toch iets minder geamuseerd dan gehoopt. Ze hebben dus geen “stekels” meer en af en toe is er een slak gepasseerd die blijvende oppervlakkige sporen heeft nagelaten. MAAR aangezien je koolrabi vrij dik moet schillen, ziet de binnenkant eruit zoals het hoort en ook de smaak is hetzelfde. Enkel het uitzicht dus niet, maar bij deze weten jullie nu ook hoe dat komt 🙂