Amai wat was de temperatuur van vandaag in contrast met die van afgelopen week! 15 graden warmer dan de rest van de week en wat waren onze tenen blij want die moeten duidelijk nog acclimatiseren aan winterse temperaturen. Het grote voordeel van de eerste vorst: ons veld ziet er op slag een heel pak onkruidvrijer uit. Knopkruid, HET onkruid dat zich massaal amuseert op ons veld, kan niet tegen de vorst en sterft daarvan af. Het voordeel van er wel wat staan te hebben is dat er zich nu een mooi mulchlaagje van afgestorven knopkruid over onze bodem gaat uitspreiden waardoor die mooi bedekt en dus beschermd de winter ingaat. Kwestie van in alles toch ook iets positiefs te zoeken 😉
In ons aanbod zijn er wel wat veranderingen te melden. We beginnen met het slechte nieuws: onze oranje wortels van eigen kweek zijn op. We gaan ze missen, maar er is een klein lichtpuntje want we hebben wel nog gekleurde wortels van eigen kweek. Die stonden achteraan in de rij en daar zijn we nu dus aan beginnen oogsten. En het goede nieuws is dat er een aantal nieuwe soorten ons aanbod vervoegen. Zo is er opnieuw deadonkool oogstklaar. Dat is een kruising tussen rode kool en savooi, heeft prachtig paarse geribbelde bladeren en is zoet van smaak, een beetje vergelijkbaar met spitskool. Voor de kleur alleen al moet je hem geproefd hebben 🙂
Ook zijn we begonnen met de opgraving van onze yacon, met de hulp van Mazzel die vooral op zoek was naar de muizekes die zich in de ruggen verstopt hadden. Yacon wordt ook wel appelwortel genoemd, vermoedelijk omdat het de krokantheid van een appel heeft en ook zoet smaakt. Het witte vruchtvlees kan je rauw eten in slaatjes, of stoven, wokken, verwerken in cake. Kortom, heel veel mogelijkheden met deze gezonde knol. Verder is er ook weer suikerbrood of groenlof, de grote broere van witloof die ook een licht bittere smaak heeft. En ook onze mizuna en winterpostelein staan nu te blinken dus zitten ze niet meer enkel in de snijsla, maar kan je ze ook apart per bussel bestellen. Mizuna is rauw een vrij pittig gewasje, maar kan je ook stoven en dan wordt het heel zacht van smaak.
Na het trio van bietjes hebben we nog een nieuwigheidje in bietenland uitgeprobeerd, waardoor we nu het bietenkwartet kunnen lanceren. De witte biet vervoegt het trio en is van smaak nog anders dan de drie andere kleuren. Moeilijk om er een specifieke smaak aan toe te kennen dus proeven is de boodschap. En tot slot is ook onze snijselder groot genoeg om te beginnen oogsten. Snijselder heeft fijne steeltjes en is aromatischer van smaak dan de klassieke groene selder. Bovendien heeft hij als grote voordeel dat hij beter tegen de koude kan dan de groene selder dus het is een soortje om smaakvol de winter mee door te komen.
In fruitland is er weinig nieuws te melden. De Bacon avocado is gedaan en wordt nu vervangen door de Spaanse Hass avocado. Deze hebben een ruwere schil die wel donkerder wordt bij het afrijpen.
Soep van de week = venkelsoep, met mini venkels van buiten die we moeten oogsten want die kunnen niet goed tegen de vorst.