ZALIG! Meer woorden hebben de afgelopen dagen niet nodig om ze te beschrijven. Want eindelijk was daar weer die zon en haar energie die ons veel goesting gaf om te werken. Want boeren, dat doe je in alle weersomstandigheden, maar je doet het extra graag in het gezelschap van de zon.
De belangrijkste vorderingen die we afgelopen week maakten zijn het binnenhalen van de gewassen die de vorst niet zo hard appreciëren. En geen dag te vroeg lagen zo onze baby knollies en onze bietjes in 4 kleuren binnen om daar te overwinteren. Ook de opgraving van de yacon werd verdergezet. We kwamen tot de conclusie dat het dit jaar echt heel mooie yaconknollen zijn dus we gaan ons best doen om zelf ook wat extra receptjes uit te testen en de goeie zeker met jullie te delen om jullie te inspireren. Mocht je zelf iets lekkers met yacon klaargemaakt hebben en je wil dat delen, stuur het ons gerust even door.
Verder wel wat veranderingen in ons aanbod. Met de vorst nemen we definitief afscheid van de tomaten en de paprika’s tot ergens in juni volgend jaar als het meezit. Maar niet getreurd, want we hadden deze zomer weer een piekske in de tomaten dat we verwerkt hebben tot heerlijke passata. Zo kunnen we toch heel seizoensgebonden de winter overbruggen met lekkere tomaten. Onze passata, da’s gewoon tomaten door de passe-vite gedraaid en ingekookt. Niets meer, niets minder waardoor je de heerlijke smaak van die lekkere tomaten hebt en er naargelang de kruiding werkelijk alle kanten mee op kan.
In het sla aanbod hebben we nog een probeerseltje oogstklaar: bataviasla. De laatste kropachtige sla van het jaar. Bataviasla ligt qua structuur een beetje tussen kropsla en ijsbergsla. Het blad is wat steviger dan kropsla (wat ook nodig is om beter gezond te kunnen blijven onder herfstige weersomstandigheden), maar minder krokant dan de ijsbergsla. Ideaal als afwisseling bij de snijsla en varianten waar de normaal nog heel de winter gaan van kunnen smullen. En in het bladgewassenassortiment zijn ook de raapsteeltjes terug. Een iets minder pittige variant van de mizuna zou je kunnen zeggen. Ook zowel rauw als gestoofd te gebruiken.
En dan nog iets over de Chinese radijs. Nieuw experimentje van dit jaar dat er prachtig uitziet (langs vanbinnen toch). Het ziet er een beetje uit als een grote, ietwat langwerpige radijs. Voor zijn uitzicht aan de buitenkant zou je hem eerlijkgezegd niet meteen kopen, maar als je hem doorsnijdt, komt een prachtig donkerroze kleur tevoorschijn. En daarvoor alleen al zou je hem willen opeten. Hij brengt een prachtige kleur op je bord met een heel milde radijssmaak, dus ook ideaal voor diegenen die iets minder aan het pittige van radijsjes zijn. Echt een pareltje. Rauw te eten in slaatjes, of ook ideaal om kleur te brengen in wokskes die deze tijd van het jaar anders nogal makkelijk hoofdzakelijk groen van kleur zijn 😉
In fruitland verandert er nog steeds weinig, maar steken we voor de verandering graag eens een andere variëteit appels in de pakketten want de Natyra appel is te lekker om niet te promoten! Zoet, maar anders dan een Jonagold en heel knapperig. Onze favoriet onder de appels voor de moment. En naast de Conference peren hebben we ook Doyenne peren dus variatie troef binnen de gekende soorten.
Soep van de week = winterposteleinsoep. Prachtig van kleur!