We hebben een herfstige week achter de rug met werkelijk alle soorten weersomstandigheden. Koud, warm, nat, droog, veel en weinig wind. Maar als de weersomstandigheden buiten net iets te herfstig zijn naar ons goesting, hebben we gelukkig onze serres om in te schuilen en ons daar zeer nuttig in bezig te houden. Want de herfst- en wintergewassen groeien daar naarstig verder samen met het onkruid. Dus hebben wij altijd wel wiedwerk. Ook de opruim van de zomerse gewassen die het gehad hebben in de serres stond afgelopen week op ons programma. Dat is nodig om plaats te maken voor nog meer winterse gewassen de grond in te krijgen want we willen graag de winter doorkomen met lekkere, verse gewasjes. Stand van zaken: drie van onze vier serres zien er al goed uit, enkel de tomatenserre moet nog opgeruimd worden.
Op ons veld buiten is er weinig veranderd, buiten dan dat er wat plassen bijgekomen zijn. De winterharde gewassen die daar nog staan te pronken amuseren zich voorlopig nog goed. Boerenkool, savooi, prei, spruitjes en deadonkool, ze amuseren zich allemaal in de koude. en het leuke aan die gasten is dat ze best van al bewaren op het veld dus oogsten wij die iedere week weer opnieuw. Kwestie van op onze oogstdag toch ook nog genoeg werk te hebben 😉
Verder begint het ook stilaan de moment te komen dat we af en toe eens achter onze computer kruipen om aan de planning van volgend jaar te beginnen. Zaadboekskes doorbladeren nu we de Sintboekskes achter ons kunnen laten, nieuwe soortjes zoeken, zadenstock checken, zaden en planten bestellen, teeltplanning optimaliseren. Kortom, naast het doe werk op ons veld is er ook best wel wat denkwerk te doen. Wat een gevarieerde job hebben wij toch 🙂
In fruitland ontdekten we deze week dat er naast de groene en de gele kiwi’s, blijkbaar ook rode kiwi’s gekweekt worden in Italië. Nieuwsgierig als we zijn voor Europees fruit, moesten we dit eens uitproberen. We hebben ze dus voorgeproefd en de conclusie is: het ziet maar een mini beetje rood vanbinnen en de smaak is totaal niet te vergelijken met die van groene of gele kiwi. We zouden de smaak eerder omschrijven als een mengeling tussen mango en kaki. Een ontdekking voor de smaakpapillen dus bestel er gerust eentje als je ook curieus bent.
Soep van de week = winterposteleinsoep. Prachtig van kleur! Blijkbaar kon je dat vorige week niet bestellen door een foutje van ons dus deze week een nieuwe poging 🙂
Tot slot al even vooruitblikken: tijdens de kerstvakantie zijn we twee weekjes gesloten.