Amai wat vliegt de tijd want hier zijn we alweer met de laatste veldupdate van 2024. Na komende week gaan we samen met ons veld twee weekjes in winterslaap. En na zo’n week als die van afgelopen week met vooral koude en grijze dagen, moeten we stiekem toegeven dat we wel uitkijken naar een beetje verlof. Het werk dat deze tijd van het jaar moet gebeuren is vooral oogst- en waswerk en er zijn leukere momenten van het jaar om met water te spelen 😉 Ondanks de vele laagjes kleren was het afgelopen week moeilijk om ons te verwarmen dus gaat de gezelligheid en de warmte van even wat meer binnen te zijn ons wel deugd doen!

Buiten op het veld verandert er weinig. Het enige dat daar gebeurt is dat alles mindert door ervan te oogsten, maar dat is uiteraard de bedoeling. Wat we wel nieuw gevonden hebben zijn baby romanesco kolen, je weet wel zo van die lichtgroene torentjesbloemkool. Ze zijn superschattig en smaken tussen bloemkool en broccoli. En aangezien er deze tijd van het jaar geen broccoli en geen bloemkool van Belgische bodem te verkrijgen is, zijn de romanesco’s ideaal om het verlangen naar beide samen op te vullen 🙂 Zoals gezegd zijn het nog babytjes, maar ze gaan niet veel meer groeien dus kunnen we ze beter oogsten en ervan genieten. Reken dat je er 2 van nodig hebt om aan het formaat van een ‘standaard’ romanesco te geraken.

In de serres zijn er ook een paar nieuwigheidjes goed gegroeid waardoor we er kunnen aan beginnen. Onze venkels zijn nog baby formaat, maar voor zij die met de feestdagen graag met venkel werken die superfijn van smaak is, kunnen we daar zeker aan beginnen oogsten. Verder hebben we een nieuw bladgewasje in bussel, nl de hertshoornweegbree. Een hele mond vol en waarschijnlijk doet het geen belletje rinkelen, maar eigenlijk kennen jullie hem al een beetje want hij zit steeds in de snijsla. Het zijn brede, grasachtige sliertjes (die in de snijsla uiteraard in stukjes gesneden zijn) en die je ook heerlijk warm kan bereiden. Ze zijn zacht van smaak, licht zilt en je kan ze verwerken in een omelet of in puree of uiteraard in een slaatje. Ook de komatsuna is er weer, dat is mosterdspinazie en zoals de naam al doet vermoeden is dat een pittigere versie van spinazie met langwerpige bladeren.

Tot slot nog een kleine algemene boodschap over het witloof. Dat kweken we niet zelf dus we zijn volledig aangewezen op het aanbod van collega bio boeren. En het was blijkbaar niet zo een gemakkelijk witloofjaar waardoor het aanbod minder is. Wij doen dus ons best om deze week voor Kerst aan voldoende witloof te geraken, maar kunnen hier helaas geen garanties over geven. Onze excuses alvast voor de liefhebbers die voor een leeg bakje komen te staan.

In fruitland gaan de bloedsinaasappelen weer stilaan te beginnen dus met wat chance liggen die vanaf deze week weer in onze winkel.

Soep van de week = een feestelijk soepje van aardpeer, knolselder en pastinaak. Een heerlijke combinatie die ideaal is voor tijdens de feestdagen.

Een heel dikke dankjewel om dit jaar groentjes bij ons te kopen, want besef dat het dankzij jullie enthousiasme is dat wij kunnen blijven doen wat we graag en vol passie doen! Op naar een 2025 met meer van dat! Wij kijken er alvast naar uit! Prettige kerstdagen en een heel fijn eindejaar gewenst!

Categorieën: Pakketbrief