Joepie, de week die sowieso te kort ging zijn om alles gedaan te krijgen is gepasseerd en daarmee ook eventjes het stresske in onze planning. Niet alles dat moest gebeuren is gebeurd, maar de belangrijkste puntjes zijn in orde gekomen. Gelukkig is er dan deze week om de rest van dat to do lijstje af te werken. Het belangrijkste dat nog moet gebeuren is het merendeel van de plantjes die nog staan te wachten wat meer grond onder hun voetjes geven. En aangezien het deze week schoolvakantie is, hebben we dus wat extra hulp waardoor het plantwerk dubbel zo leuk gaat zijn en waarschijnlijk half zo snel vooruit gaat gaan 😉 Maar da’s niet zo erg want samen met de kindjes kunnen genieten van wat we doen is toch een van de luxes die we als boer hebben.
Nu het zonnetje zich wat regelmatiger van haar mooiste kant laat zien, is het in de serres extra aangenaam. Niet alleen voor ons om erin te werken, maar ook voor de plantjes om te groeien. En sommige teelten zien we nu letterlijk groeien. Spinazie en zijn iets pittiger broertje, komatsuna of mosterdspinazie, hebben hun lentegroeispurt gekregen en vragen nu echt om geplukt te worden. Daarom zitten deze groene vitaminebommetjes met plezier in de pakketten. Spinazie herplanten we waardoor we er nog de ganse lente gaan kunnen van smullen, maar komatsuna is een typische “wintervervanger” voor de klassieke spinazie. Onze laatste planting staat er nu mooi bij, maar als deze op is, dan duurt het tot het najaar vooraleer die terug komt in ons seizoensaanbod. Zeker nog eens van genieten dus nu het nog kan. En niet vergeten: helemaal hetzelfde in gebruik als spinazie.
En ook onze paksoi heeft de lente geroken en is een vitesseke hoger geschakeld in zijn groei. Laat die wokskes met lentegroen maar komen. Verder wordt onze babyvenkel met de dag groter en ook die mag volop geoogst worden om dan stillekes aan plaats te beginnen maken voor de zomerteelten. Onze koolrabietjes die we de winter door geloodst hebben, zijn nog niet heel groot, maar er is wel al eten aan. Dus de liefhebbers kunnen die vanaf nu bijbestellen. Dit is een teelt die deze tijd van het jaar niet zo evident is want aankopen uit het buitenland is makkelijker. Maar het is wel een teelt die lukt om in het vroege voorjaar Belgisch te hebben dus zetten wij dat graag. Kleine koolrabietjes eten in het vroege voorjaar en dan de grotere exemplaren in het latere voorjaar en de zomer is ook deel van het seizoensgebonden karakter. Want vlak na de winter kan je uit serres die niet verwarmd worden nog geen kanjers van koolrabi’s verwachten, maar wel koolrabi’s die heerlijk zijn van smaak 🙂
Voor de mensen met een moestuin die nog op zoek zijn naar biologische plantpatatjes: wegens een foutje in onze planning hebben we er wat op overschot. We hadden onze vroege patatjes al besteld, toen onze frank gevallen is dat we dit jaar geen patatjes gingen zetten. Daarom verkopen we ze door. Dus heb je zelf zin in vroege, witte, bloemige patatjes, dan kan je daar bij ons aan geraken zolang de voorraad strekt. Teeltadvies of vragen rond de teelt worden er gratis bij beantwoordt door ons 🙂
Op vlak van fruit verandert er voorlopig weinig dus daar valt niet veel over te vertellen. Helaas zit het seizoen van de Cara Cara appelsienen (de rozerode) erop, dus daar kunnen we ook tot onze grote spijt niet meer aan geraken. Want heel stiekem vonden we die zelf ook keilekker. Uitkijken naar volgend jaar dus daarvoor.
Soep van de week = soepje van wortelpeterselie en prei. Heerlijke combinatie!
