Acclimatiseren is dezen tijd van het jaar best een uitdaging want na de heerlijke warmte van vorige week, kwam de vrieskou van deze week precies extra hard aan. Of het kan natuurlijk ook zijn dat we gewoon te weinig laagjes aanhadden. Het grote voordeel is wel dat acclimatiseren aan de warmte precies gemakkelijker is dan aan de koude dus voor komende week ziet dat er in orde uit.

De “extreme” warmte voor de tijd van het jaar die we twee weken geleden hadden, heeft zich ondertussen vertaald in een groeispurt van enkele van onze gewassen in de serre. Van een teeltplanning die in de soep loopt gesproken. En het seizoen is nog niet eens begonnen 😉 We hebben massa’s spinazie dus zet deze heerlijke en supergezonde groente deze week zeker nog eens op je menu. Je doet er ons een zeer groot plezier mee! Bovendien kan je er zoveel kanten mee uit dat het niet verveelt om ze meer dan eens per week op de menu te zetten. En ja we spreken uit ondervinding 🙂 Wij aten deze week spinaziepuree (lang leve de extreem makkelijke en snelle recepten) en ook eens shakshuka met spinazie en zoete patat. Klinkt exotisch, maar is eigenlijk ook best een snel receptje dus daarom dat we er zo van houden. En met passata van onze eigen heerlijke tomaten is de smaak gewoonweg top!

Ook de winterpostelein groeit als een sneltrein. Winterpostelein is rijk aan omega 3 vetzuren en heeft een hoog vitamine C gehalte. Het is bovendien erg lekker dus als dat geen toffe manier is om je portie lentevitamientjes binnen te hebben, dan weten we het ook niet meer 😉 Ook de veldsla groeit eigenlijk te rap waardoor de verschillende plantingen die geplanD waren om mekaar mooi op te volgen nu eigenlijk op hetzelfde moment oogstklaar zijn. Maar met de lentetemperaturen die ze voor komende week uitgeven smaakt een slaatje al eens en de combinatie veldsla en winterpostelein kan niet mis zijn. En ook de rucola is er weer!

Tot slot geldt hetzelfde verhaal dat we net deden voor de veldsla, ook voor de paksoi. De groeisnelheid lag door de warmte wat hoger dan normaal waardoor er niet even tussentijd tussen de verschillende plantingen zit. Dus tover die wokskes en noedelsoepen met paksoi maar op de menu deze week.

Op vlak van fruit blijft het stil. De gele kiwi’s zijn precies wat moeilijker te krijgen. De passievruchten komen deze tijd van het jaar weer even uit Spanje. Altijd onvoorspelbaar welk kaliber we gaan krijgen. Afgelopen week waren het hele grote, echt het formaat dat je eentje deelt en nog het gevoel hebt van een ganse passievrucht op te hebben. Wel superlekker van smaak! Maar geen idee dus of die die we voor komende week gaan bestellen even groot gaan zijn. De smaak zal waarschijnlijk wel even lekker zijn. En zo blijft het toch een beetje spannend in fruitland.

Soep van de week = kokossoep met paksoi. Net dat tikkeltje exotisch.

Tot slot nog even een save the date voor de liefhebbers. Op zondagnamiddag 27 april (14-17u) houden we een opendeurdag in onzen ast. Die gaan we vanaf mei beginnen renoveren tot woning dus het wordt een unieke kans om de authentieke toestand van een gebouw met veel verhalen nog eens te komen bewonderen en te weten te komen hoe chicorei drogen in zijn werk ging. Geen verhaal over bio groensels, maar wel eentje over de ambacht van het chicorei drogen. Meer info volgt!

Categorieën: Pakketbrief