We hebben er een bewogen week opzitten in die zin dat er veel gebeurd en veel veranderd is op en rond ons veld. De eerste planten zijn buiten de grond in gegaan, net voor de tweede lichting plantgoed haar intrede maakte. Van een strakke planning en het vermijden van plantgoedwachtrijen gesproken Daar kunnen we niet anders dan blij van worden, zeker met de files van vorig jaar nog vers in ons achterhoofd zijn we dankbaar dat dit voorjaar een stuk droger is dan het vorige. Ook zijn we afgelopen week eindelijk verhuisd naar Ardooie, wat een luxe voor een boer om dicht bij zijn veld te wonen. Nu kunnen we blijven werken tot de lamp (letterlijk en figuurlijk) uitgaat
Op vlak van groensels zitten we stiekem met een te warme serre waardoor veel gewassen snel in bloei gaan. Vooral leuk om de bijtjes daar te zien van meegenieten. De spinazie en de snijsla amuseert zich nog te pletter en groeit als kool dus daarvan kunnen we in deze hungry gap (periode met het kleinste aanbod lokale groentjes) blijven smullen. Wat wij ook heel leuk vinden aan deze periode van uitkijken naar het nieuwe lentegroen is dat de scheutjes deze periode op z’n best zijn. Boerenkoolscheutjes, palmkoolscheutjes en sproetie sprouts of spruitscheutjes, ze zijn er allemaal. Wat ze gemeen hebben is dat ze heel fijn van smaak zijn, maar tussen de scheutjes onderling zit toch best nog wat smaakverschil. Aan jou om te ontdekken welke jouw favoriete scheutjes zijn. Maar niet te lang twijfelen, want de periode der scheutjes is kort. En wat doe je met die scheutjes? Niets moeilijk want ze passen in zowat alle gerechtjes. Wokken of stoven zijn de klassieke bereidingswijzes, maar ook in een quiche komen de scheutjes helemaal tot hun recht. Probeer ze uit want ze zitten niet alleen boordevol smaak, maar ook boordevol vitamientjes en zien er bovendien best schattig uit.
En dan hebben we ook nog een experimentje met tulpen gedaan vorig najaar. Tot onze verbazing zijn ons muizen niet met de bollen gaan lopen en hebben we nu mooie tulpen. Bio, lokaal en schoon, mooier kan haast niet. Bovendien geoogst met bol zodat je ze na hun vaasleven nog een tweede leven in je tuin of in een bloembak kan geven de volgende jaren. Als dat geen mooie win win is.
En in fruitland blijft het stil dus daar valt niet veel over te zeggen.
Soep van de week = veldslasoep.