Het zijn drukke tijden voor den boer en co want in april en mei moet er nu eenmaal heel veel gebeuren op ons veld. We zijn eindelijk op het moment gekomen dat we aan de lente-oogst uit de serres kunnen beginnen en oogsten blijft een van de taken die het meest voldoening geven. Want een mooie oogst is de beloning voor alle goeie zorgen die we aan ons planten gegeven hebben. Verder moet er gewied, gezaaid en geplant worden en treffen we voorbereidingen voor het planten van onze tomaten in de serre want die groeien aan een niet te volgen tempo met al die zonneschijn.
Machtig nieuws vanop ons veld wel want de winterbloemkolen zijn er weer. En een winterbloemkool, da’s niet zomaar een bloemkool! Winterbloemkolen worden geplant eind juli en de eerste zijn deze tijd van het jaar oogstklaar. Dat wil dus zeggen dat ze 9 maanden op ons veld staan vooraleer we er de vruchten van kunnen plukken, da’s dus even lang werk als een baby opkweken 😉 Dat wil zeggen dat we 9 maanden lang moeten zorgen dat ze voldoende te eten hebben, dat ze niet overwoekerd worden door onkruid en dat ze niet opgegeten worden door hazen, konijnen en duiven want die gasten hebben ook wel zin in een lekker hapje in de winter. Ge kunt u dus wel voorstellen dat we als boer trots zijn op een vrucht die het resultaat is van 9 maanden zorg en toewijding. En ook de smaak van een winterbloemkool is best anders dan die van een andere bloemkool: een heel intense bloemkoolsmaak. Heerlijk!
Verder zijn de snelste groeiers die we in februari in de serres geplant hebben, er nu ook. En dan denken we in het bijzonder aan sla, spinazie en we zagen ook dat de nieuwe planting koolrabi en paksoi op oogstformaat zijn. Je zal zien dat lentekoolrabi’s een stuk groter en steviger zijn dan onze winterkoolrabi’s. Dat komt uiteraard omdat ze in de lente gegroeid zijn en dus veel meer zon, licht en warmte gezien hebben dan onze winterkoolrabi’s. Voor de spinazie hebben we afscheid genomen van onze overwinteringsspinazie en plukken we nu enkel nog lentespinazie en die heeft best grote bladeren. Extra spannend voor de kindjes want de onze waren al druk aan het filosoferen over wat nu het grootste blad was dat ze gingen opeten. En zo wordt spinazie eten nooit saai 🙂
Om af te sluiten nog even melden dat het komende zondag 27 april opendeurdag is in onzen ast. Die is ondertussen mooi opgeruimd en klaar om verbouwd te worden. Maar vooraleer we daaraan beginnen, willen we graag nog eens tonen hoe de ambacht van cichorei drogen in zijn werk ging want zo goed al alles is vrij intact gebleven. We geven rondleidingen met het verhaal hoe alles in zijn werk ging, er is een filmpje van onzen ast in werking en we voorzien hapjes en drankjes. Kortom, een ideaal leerrijk uitstapje! Gratis toegang en inschrijven is niet nodig. Gewoon afkomen op 27 april tussen 14u en 17u!
En in fruitland blijft het stil.
Soep van de week = winterposteleinsoep.