Afgelopen week bereikten we een mijlpaal: de tomaten zijn eindelijk in de grond geraakt. Joepie, toch al een werkje dat best een groot werk is dat we van ons to do lijstje kunnen schrappen. De eerste tomaatjes zijn al gespot, dus het begin van het einde van het wachten komt heel stillekes aan in zicht. Nu nog de paprika’s en de aubergines in de grond krijgen (en eerst plaats maken) en dan kan alles mooi beginnen groeien. We hopen dat deze week rond te krijgen, maar helaas is dat niet het enige vrij dringende op ons to do lijstje.

De droogte begint stillekes aan wel wat lang te duren dus moeten we nu echt wel beginnen denken aan het water geven van sommige gewassen. Vooral diegene die vrij oppervlakkig wortelen beginnen dorst te krijgen dus buizen leggen en water krijgen tot bij de dorstigen wordt ook nodig.

Hopelijk hebben jullie genoten van de mooie, grote koolrabi’s. Die zijn zo groot omdat ze goed groeien met het mooie weer en een koolrabi wordt niet minder van smaak en kwaliteit als ie wat groter is. Je krijgt dus enkel meer waar voor je geld bij deze lentekoolrabi’s. Ze staan dus nog steeds te groeien in de serre want daar blijven ze het best, maar we willen natuurlijk ook niet dat ze zo groot worden als een voetbal want dat zou er wat over zijn. Probeer dus zeker eens koolrabifrietjes, die zijn superlekker en supersimpel. Koolrabi schillen en in frietjes snijden, besprenkelen met olijfolie en in de oven voor 15 à 20 minuutjes tot ze beetgaar zijn. Machtig lekker en snel klaar 🙂 En je kan van de rauwe frietjes al smullen als aperitief want wie heeft nu geen honger of goestje tijdens het koken…

Ook de asperges blijven het goed doen. Nog een superlekker receptje daarmee is asperges in stukjes en samen met zoete patat in frietjes gesneden op een bakplaat in de oven. Olijfolie en wat knoflook erover en smullen maar van die lekkere combinatie. Ook heel lekker als beleg tussen de boterham! En onze eerste doperwten en peultjes zijn er! Nog geen grote massa’s, maar zeker wel al voldoende voor de liefhebbers.

In fruitland lopen de Belgische appels en peren op hun einde dus worden deze vervangen door Franse exemplaren gezien het nieuwe Belgische appel- en perenseizoen nog niet meteen in zicht is. Juliet is een krokante, zoete appel. Aan Belgische aardbeien zouden we komende week moeten geraken, maar ze zijn nog best prijzig. Ook onze eigen aardbeien beginnen hier en daar te kleuren dus de vooruitzichten op vlak van aardbei zijn goed. Voor de rest is het in het fruit nog even schipperen tussen winter en zomer, maar er is rabarber dus tover die taarten maar tevoorschijn.

Soep van de week = koolrabisoep

Tot slot nog een kleine praktische dienstmededeling: we zitten met een baby die voorzien is om geboren te worden op 17 mei. Dus afhankelijk van hoe goed dat kindje zich aan de planning houdt, kan het wel eens zijn dat er komende week een en ander in de soep draait. Normaal blijven we open en maken we pakketjes zoals gepland, maar mocht onze kleine dame de wereld willen zien op een woensdag, vrijdag of zaterdag dan heeft dat uiteraard prioriteit en worden jullie hiervan op de hoogte gebracht 🙂

Categorieën: Pakketbrief