De vorderingen in het veldwerk waren afgelopen week traag, maar gestaag. Dit vooral gezien de mindere mobiliteit van de boerin wegens plaatselijke bolheid waardoor onze mankracht wat beperkter is. Maar de paprika’s zitten in de grond dus nu nog de aubergines en alle vruchtgroenten zijn aan de groei. De droogte begint stillekes aan haar sporen te tonen op het veld want de bladgewassen krijgen nu echt dorst. We hopen op een miraculeuze regenbui, want we vrezen komende week niet de tijd te vinden om ook nog waterleiding te voorzien. Duimen jullie mee voor wat nattigheid uit de lucht?
Qua oogst kunnen we met plezier een aantal nieuwkomers melden. De broccoli’s zijn er! Wat een prachtige planning dat ze zo mooi na de bloemkolen oogstklaar zijn 🙂 En ook de spitskolen zijn weer van de partij dus laat die wokskes en koolslaatjes maar komen want de smaak is heerlijk zoet. En het blijft de moment voor asperges te smullen want het seizoen is al halfweg dus geniet ervan want ze zijn heerlijk!
En ook de eerste paksoi van buiten is oogstklaar en daar hoort een verhaaltje bij. Het gaat over een beestje genaamd de aardvlo. Heeft niets met vlooien te maken, maar is een klein zwart springbeestje dat al in een jong stadium mini gaatjes in lekker sappige blaadjes prikt. Ze zijn verzot op koolgewassen waaronder ook de paksoi en ze amuseren zich extra goed als het droog weer is. Voelen jullie het al komen? Als de blaadjes met de kleine gaatjes in groeien, groeien ook die gaatjes mee waardoor onze paksoi eruitziet als geperforeerde paksoi. Dat is pure cosmetische schade dus doet niets af aan de versheid of de bewaarbaarheid van de paksoi, maar het ziet er niet perfect uit. En helaas is de aardvlo een beestje dat je niet van je gewas kan weghouden met netten gezien ze voor de voltooiing van hun levenscyclus ook een fase in de grond doorbrengen. Dus dit gezegd zijnde hopen we dat jullie even hard genieten van onze geperforeerde paksoi want alles is hetzelfde behalve het uitzicht 🙂
In fruitland zijn de peren gedaan en is het moeilijk te zeggen aan welke appels we kunnen geraken. We gaan nog zoveel mogelijk voor Belgische, maar we maken de combinatie met de Franse. De aardbeien zijn vanaf nu van eigen kweek en dus gezakt in prijs, maar nog niet massaal beschikbaar. De eerste Spaanse watermeloenen zijn er ook dus die vormen een aangename afwisseling.
Soep van de week = pastinaaksoep
Tot slot nog een baby-update: ze zit nog altijd lekker gezellig in de buik. Wat een brave baby dat ze zo mooi blijven zitten is tot we zo ongeveer klaar waren met de voorbereidingen 🙂 Ze zal er dus vermoedelijk ergens in de loop van volgende week uitkomen, dus houd zeker onze website/facebook in de gaten voor mochten we toch last minute een dagje sluiten wegens andere arbeid 😉