Amai amai wat een week zeg. Voor het eerst sinds lang hebben we er een werkweek van 7/7 opzitten en dat omdat de weergoden het zo geregeld hebben. Vandaag was namelijk de vijfde droge dag op rij en aangezien er volgens de voorspellingen geen zesde droge dag afkon, moesten we ervan profiteren om de eerste planten in de grond te krijgen. Een nat voorjaar als vorig jaar heeft ons geleerd dat je beter het zekere voor het onzekere neemt. En zo geschiedde dat wij vandaag kolen, venkel, spinazie EN ons vroege patatjes in de grond gekregen hebben. Dus normaalgezien gaan ons vroege patatjes dit jaar toch redelijk vroeg zijn 😀 Kortom, we zijn content met de vorderingen!

Nog goed nieuws dat we deze week ontdekten is dat onze eerste reeks winterbloemkolen er zijn. Die staan buiten en hebben meer dan 9 maanden gegroeid op ons veld. We hebben ze goed gesoigneerd en gered van de verdrinkingsdood en nu zijn ze er dus. Winterbloemkolen zijn een moeilijke teelt en altijd wat risicovol dus worden we er extra gelukkig van als zo’n teelt slaagt. En dat is dit jaar het geval dus kunnen jullie meegenieten van echte smaakbommetjes!

Uit de serres kunnen we nog steeds een overvloed van jong lentegroen oogsten dus radijsjes, spinazie, kervel, paksoi, zijn kleine broere tatsoi, eikenbladsla, rucola, winterpostelein, … we hebben het allemaal 🙂 Nieuw oogstklaar deze week zijn de lenteraapjes en ook onze lenterammenassen in het roze en wit zijn er. Die zien er een beetje uit als grote radijzen en hebben qua smaak ook veel gelijkenissen met radijs. Wij gebruiken radijsjes typisch om rauw van te smullen en de rammenas dan in warme bereidingen zoals wokskes of stoofpotjes.

En last but not least: onze eerste tomaten zitten in de grond. Met de wispelturigheid van het weer ziet het ernaar uit dat we ze de komende week gaan mogen soigneren, maar niets zo leuk als zo vroeg mogelijk heerlijke tomaten in het aanbod hebben 🙂 Daarover later ongetwijfeld nog meer!

In fruitland hebben we het gevoel dat er een dieptepuntje in het Europees aanbod is. Bloedsinaas loopt op zijn einde, peren ook en het is nog net te vroeg voor nieuwe toppers als aardbei (de onze staan net in bloei dus dat wordt nog even geduld hebben). Blauwe besjes zijn er wel en ook onze eigen rabarber staat te pronken dus tover die rabarbertaart maar op tafel of leg een nieuwe voorraad confituur aan.

Soep van de week = bloemkoolsoep. Ideaal om de exemplaren die de winter net iets minder mooi doorgekomen zijn toch een waardige plek op ons menu te geven.

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder