We kunnen niet anders dan het over het weer te hebben want we voelen de gevolgen van dit kakweer momenteel echt wel hard. Binnen in de serres is alles zo goed als leeggeoogst en buiten groeit alles voor geen meter. Echt gek om te zien dat de kolen die we ergens in april kunnen planten hebben, maar heel traag veranderen en er helemaal niet zo goed bij staan. Vermoedelijk zien ze af van de koude en de natte grond waardoor hun wortels triestig van formaat zijn. En met kleine wortels, kan je maar weinig voedingsstoffen opnemen en groei je dus niet goed en dat is eraan te zien.

Ook de courgettes die buiten staan en normaal nu al courgetten geven, staan er maar triest bij wegens gebrek aan zon en warmte. Hetzelfde verhaal geldt eigenlijk bijna voor alles buiten want iedereen mist de zon (en wij ook). Afgelopen donderdag heeft de zon een dagje geschenen en rara vrijdag hebben we een mooi aantal komkommers kunnen oogsten. De rest van de week was er amper verandering te zien in de komkommers. Dit om maar even met een mooi voorbeeld aan te tonen wat de zon doet met onze gewassen nu ze op haar hoogst staat.

En de miserie van niet willen groeien is niet alleen bij ons, maar ook bij veel van onze collega bio boeren. Logisch gezien die ook in België wonen en al even prachtig weer gekregen hebben als wij. Geen Belgische patatten en geen Belgische wortels, dat hebben wij in al die jaren nog niet meegemaakt.

Over naar wat er wel op ons veld te vinden is: sla van verschillende soorten, peterselie blad en krul en we denken dat de volgende reeks venkel met loof voldoende groot is om te oogsten. Verder hebben we vanalles een beetje dus vul je pakketje gerust aan. Misschien zijn er tegen zaterdag bloemkolen uit onze serre, misschien ook niet. Het zal te zien zijn hoeveel uurtjes de zon het gaat winnen van de wolken de komende week.

In fruitland is er gelukkig meer goed nieuws te melden: we hebben nog steeds aardbeien dus geniet er nog een keertje van want het zullen bijna de laatste gaan zijn. Ook onze eigen rode besjes en frambozen zijn er dus heerlijk toch om te kunnen smullen van al dat lekkers. Met hoeveel oogst we terugkeren is sterk afhankelijk van de hulp die we krijgen bij het plukken. Als onze kleine helpers meezijn, dan is het extreem moeilijk om een bakje gevuld te krijgen 😉

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder