Voor u zitten voor de moment boeren die gelukkig, maar een beetje moe zijn. Gelukkig omdat de 2 à 3 droge dagen die ze vorige week voorspelden want langer dan 3 dagen geduurd hebben en daar zijn wij heel dankbaar voor. Want droge dagen betekent VEEL efficiënter kunnen wieden en we kunnen u zeggen: het geeft courage om te wieden en het kruid een uur later opgedroogd te zien liggen. Dat betekent dat we ervan af zijn en dat is leuk en geeft op! Dus wij hebben afgelopen week veel gewied en zijn daar toch een klein beetje moe van 😉

Verder hebben we een aantal vondsten gedaan op ons veld waar we ook heel gelukkig van werden. Een nieuwe teelt, nl aspergesla of celtuce, hebben we voor het eerst geoogst, geproefd en het belangrijkste: LEKKER bevonden. Aspergesla is een soort sla waarvan de blaadjes nogal bitter zijn, maar dat is niet erg want het is eigenlijk de stengel die je opeet (en de blaadjes als je graag bitter eet). Belangrijk is om de stengel goed te schillen want de schil is nogal vezelachtig en wat hard. Maar daaronder zit een frisgroene stengel verstopt die heerlijk zacht is en een licht nootachtige smaak geeft als je hem wokt. Blijkbaar een Oosterse delicatesse, maar aangezien dat ook in Ardooie goed groeit is het dus zeker ook een West-Vlaamse delicatesse. Echt eens het proberen waard en jullie mogen gerust laten weten wat je ervan vindt want da’s altijd leuk om weten bij speciallekes. Wij zijn in ieder geval zo’n grote fan dat we meteen nog wat gaan zaaien.

En ook uit de grote serre is er eindelijk goed nieuws te melden want de eerste snoeptomaatjes en grote tomaten zijn EINDELIJK op kleur. En de smaak is top! Ook de eerste groene en witte paprika’s zijn klaar voor oogst en de aubergines beginnen vruchten van formaat te dragen. Kortom, het zomergevoel is er en dat zou een beetje tijd gaan worden. De enigen waar het niet zo goed mee gaat, zijn onze komkommers. Die hanger er slapjes bij en groeien niet zo goed en we weten niet goed waarom. Gelukkig zijn er collega boeren waar ze wel goed groeien dus doen we daar even beroep op. Een nieuwe lichting komkommers is ondertussen al aan de groei en komkommers groeien rap dus normaal gaan we zeker nog komkommers van eigen kweek kunnen aanbieden.

In fruitland zijn de aardbeien finito, maar er zijn wel nog besjes in alle kleuren, vormen en maten. Om het kiezen niet te moeilijk te maken, bieden we daarom vanaf nu een bessenmix aan met daarin rode bes, witte bes en stekelbes. Kortom, diversiteit troef en dat allemaal in 1 doosje. Verder is de keuze aan fruit uit het Europese Zuiden heel ruim en normaal gaan we vanaf woensdag Belgische kersen hebben dus dat wordt ook smullen.

Tot slot nog even melden dat jullie lege bakjes van fruit en aardbeien steeds mogen terugbrengen zodat we dat kunnen hergebruiken. Zeker nu de snoeptomaatjes er zijn, gaan die doosjes goed van pas komen.

En om echt af te sluiten willen we graag nog even vermelden dat de vakantieperiode typisch een heel stuk kalmer is voor ons in de verkoop, maar niet in de oogst. Daarom zou het fijn zijn mochten jullie tijdens jullie verlof iemand anders warm kunnen maken om ons eens een bezoekje te komen brengen of iemand een pakketje cadeau doen. Daar zou je je lokale bioboer een groot plezier mee doen 🙂

Wij zijn in verlof van 22 tot 28 juli 2024.

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder