Zoals de meesten onder ons, hebben ook wij afgelopen week goed gezweet. Zo warm hoeft het voor ons zeker niet te zijn, maar ons tomaten wisten de warmte wel te appreciëren om op kleur te komen. We kunnen heel stillekes de eerste beginnen oogsten, zowel snoepjes als grote tomaten. En aangezien ze komende week nog redelijk warm weer uitgeven, is er veel kans dat we tegen het einde van de week al een mooi aanbod tomaten van eigen kweek kunnen aanbieden. En qua smaak zijn die natuurlijk top!

In de serres is het deze dagen veel te warm om overdag lang in te vertoeven, maar de planten groeien wel goed. We kunnen dus overschakelen op aubergines van eigen kweek en ook de eerste paprika’s en zoete puntpaprika’s kunnen geoogst worden. Weliswaar nog geen rode en gele, maar wel al groene en witte. De komkommers blijven gaan en ook onze Charentais meloentjes zien we groeien. Maar tegen ze groot genoeg en rijp zijn duurt dat wel nog even dus gelukkig kunnen we al beginnen smullen van de Franse exemplaren.

Op het veld buiten vinden we de eerste van een nieuwe reeks bloemkolen, zowel paarse als witte bloemkolen. En nee de paarse bloemkool is niet gemanipuleerd en den oer heeft ook niet met verf op zijn veld rondgelopen. Paarse bloemkool is gewoon een ander ras van bloemkool met een paarse kleur, net zoals je dat ook hebt bij gekleurde wortels en paarse koolrabi. Minder bekend, maar daarom net zo leuk om te kweken want af en toe eens iets anders dan de standaard maakt het wat spannender en in dit geval ook kleurrijker op je bord 🙂 Paarse bloemkool stoom je best ofwel roosteren in de oven ofwel rauw opeten om de kleur optimaal te behouden. Als je de paarse bloemkool kookt, krijgt ie een beetje een gekke paarse kleur. Qua smaak lijkt ie heel goed op de witte, maar de fijnproevers smaken wel een tikkeltje verschil. Zeker eens proberen want een andere kleur betekent ook andere vitamientjes en hoe diverser je eet, hoe gezonder zegt ons gezond boerenverstand 😉

In fruitland zijn er een aantal veranderingen. Pompelmoes is gedaan want komt nu weer van ver dus bieden we niet meer aan. De blauwe bessen zijn eindelijk van België, de verpakkingen zijn nu per 200g. Aardbeien minderen snel en nu we de langste dag gepasseerd zijn, mag ook de rabarber doorgroeien dus oogsten we daar niet meer van zodat ie reserves kan opbouwen voor volgend jaar.

Categorieën: Pakketbrief