De weergoden zijn met den boer aan het rammelen of zouden ze gewoon denken van laten we zorgen dat dienen mens hem zeker niet verveelt? Temperatuurverschillen van 15°C (en meer in de serres) op een dag tijd of minder zorgen ervoor dat de dekentjes ons kleine plantjes in de serres ’s nachts warm moeten houden, maar dat ze er weer af moeten van zodra de zon er is want te warm krijgen is ook niet goed. En azo heeft den boer de afgelopen week al behoorlijk getsjold met zijn dekentjes 🙂

Stiekem hopen we wel dat het stilaan wat warmer wordt want dan gaat alles wat sneller groeien en kunnen we sneller letterlijk proeven van de lente. Nu kunnen we nog volop smullen van de prei op het veld, maar ook de volgende generatie prei is al ontsproten en zeker al de volle 2 cm hoog. Dat wordt zomerprei die ergens in juni/juli oogstklaar zal zijn en fijner van smaak is dan de winterprei. Kortom, een delicatesse om al naar uit te kijken.

Een andere delicatesse heeft ook zijn intrede gedaan op ons veld: de palmkoolscheutjes. Palmkool is gedaan, maar de nieuwe scheutjes die de planten krijgen zijn echt superlekker en heel fijn van smaak. Ook rauw zit er heel veel smaak in de stengeltjes, maar we zouden toch aanraden om dat als proevertje te houden en de scheutjes gestoofd of in een wokske te gebruiken. Slechts heel kort beschikbaar!

In fruitland is het ook winter en is de Spaanse avocado gedaan. Even een dipje in het aanbod, maar dat is nu eenmaal het seizoen. Oja, we zijn eens aan Europese bio bananen uit de Canarische eilanden geraakt dus als jullie die graag eens proeven: vraag er gerust naar in de winkel. Heel beperkte voorraad en ook niet goedkoop, maar we waren zelf te curieus om dat aan ons voorbij te laten gaan. Over de smaak kunnen we nog niets zeggen want ze waren nog net te groen om al op te eten. Ze liggen in de fruitschaal te blinken 🙂

Soep van de week = winterposteleinsoep.

Om jullie wat inspiratie te geven om te blijven variëren met seizoensgroentjes delen we graag een receptje dat we deze week uitprobeerden en dat lekker bevonden is: Spruitjesovenschotel met zoete aardappel (waar wij stiekem nog wat gewone aardappel bij hebben gedaan)

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder