Amai zeg, wat hebben we afgelopen week gezweet want het was al warm om niets te doen dus laat staan om fysieke arbeid te verrichten. Gelukkig was de badkuip waarin we normaal groenten spoelen aanwezig om de grootste hitte te overbruggen. En wat hebben we nog geleerd? Tomaten oogsten met een T-shirt die je eerst even in het water onderdompelt is verrassend verfrissend 🙂 Want ja ook bij 30°C moet er in de serres geoogst worden en de voormiddag is helaas te kort om alles gedaan te krijgen. Onze creativiteit was duidelijk aangewakkerd afgelopen week 😉 De piek der tomaten is gelukkig gepasseerd dus oogsten we nu op normaal tempo verder tot einde seizoen hopelijk pas ergens eind oktober.

Buiten is het kolen troef want regen + warmte = alweer een overlapke van verschillende plantingen kolen. Gelukkig voor de variatie in ons aanbod zijn het nu wel verschillende kolen die overlappen. We hebben een tricolore van bloemkool: oranje, paarse en witte bloemkool en ook nog een groen trio van broccoli, romanesco en broccolini. Kortom, veel heerlijke kolen. En voor diegenen die echt zot willen doen kan er nog koolrabi, spitskool en boerenkool aan het koolaanbod toegevoegd worden.

Ons ajuinen hebben we vorige week ook uitgedaan en die konden afgelopen week lekker drogen in de serre. Of zouden we het eerder oververhitten moeten noemen? In alle geval hebben ze het goed overleefd en graag vestigen we even jullie aandacht op 2 speciallekes aangezien gele ui, rode ui en sjalot de standaarden zijn. We hebben dit jaar ook weer witte ajuin, die van smaak iets zoeter is dan de gele ajuin en ook sappiger en knapperiger. Deze bewaart minder lang dan de gele dus zal maar tot rond december in ons aanbod zitten. Ook hebben we de fijnproevers lange rode ajuin, die zoals de naam het zegt een lange rode ajuin is met een erg fijne smaak en ideaal is om ook rauw te eten in een slaatje ofzo.

Tot slot nog even een leuke aankondiging voor diegenen die een goestje zouden beginnen krijgen achter witloof. We hebben nog geen grondwitloof, maar wel zijn mooie rode broertje roodlof, ook wel radicchio genaamd. Roodlof zijn geen stronkjes zoals witloof, maar eerder bollekes zoals ijsbergsla. Heel mooie kleurschakeringen en van smaak heeft het ook wel wat weg van witloof dus met een licht bittere toets. Te gebruiken zoals witloof, maar dan met meer kleur 😉

In fruitland zijn onze tweede serie watermeloenen en Charentais meloenen oogstklaar. Aja met zo’n temperaturen zou je voor minder in sneltempo rijpen als je in een serre staat. Dus bestel ze gerust bij. Verder zijn er vanaf nu ook nieuwe Conférence peren en Spaanse granaatappels. Druiven en pruimen blijven à volonté dus variatie genoeg om de citrus die nu uit Zuid Afrika komt nog niet te missen. De mango’s zijn na een paar dagen rijpen trouwens superzoet en sappig (voorgeproefd terwijl we dit aan het typen zijn 😉

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder