Herfst, dat is na de drukte van de zomer toch wel een seizoen waar we steeds naar uitkijken. Want herfst, dat is eindelijk een beetje het gevoel krijgen dat je werk inhaalt in plaats van dat het werk jou inhaalt. Dat is langer dan 2 weken zien waar je gewied hebt en dat is ook het seizoen dat de ochtendstond letterlijk goud in de mond heeft. Zalig om ’s morgens lekker ingeduffeld op het veld te tsjollen in de ochtenddauw en als je te warm hebt gewoon een laagje uit te doen in plaats van te smelten 😉 Voor sommigen in onze familie is herfst ook het seizoen waar je nog 2 extra onderbroeken en een extra broek aandoet boven de standaard outfit. Dat was voor we gespecifieerd hadden dat het in de herfst maar een beetje kouder is en dat de echte koude eerder voor de winter is 😉

Op ons veld is herfst na de pompoenoogst ook de tijd voor de zoete patat oogst. We haalden deze week de eerste bak binnen als voorproefje en omdat we heel curieus waren wat er onder de grond zat. Gezien de zomer minder warm was dan die van vorig jaar, is onze eerste indruk dat de knollen iets kleiner zijn maar daarom zeker niet minder fijn. Nu nog een tweetal weekjes in de warmte liggen om wat suikers om te zetten en dan zijn ze te vinden in onze winkel. Nog heel even geduld dus.

Voor de fans van herfstgroenten is er goed nieuws want ons aanbod breidt uit met savooikolen. Ook de eerste kervel is er en we hebben weer schone radijsjes. De laatste reeks eikenbladsla van het seizoen staat er ook prachtig bij en is groot genoeg om geoogst te worden. Remember: geen kroppen sla in de winter, wel heel de winter door snijsla mix dus nu nog even genieten van de kroppen alvorens definitief over te schakelen op de snijsla mix. Oja ook rucolaaaaaa in busseltjes is oogstklaar.

De tomaten geven nog heel even het beste van zichzelf, maar gaan nu echt de laatste weken in dus nog genieten zolang het kan. Hoe lang dat precies is, hangt af van het weer, maar veel later dan eind oktober zal het niet zijn. 

In fruitland kunnen we eindelijk eens iets nieuws vertellen en dat is altijd leuk en lekker. De satsuma’s zijn er weer. Dat zijn de eerste groene mandarijnen die je qua smaak niet mag vergelijken met de gekende mandarijnen want ze zijn niet zoet maar eerder zuur met een zoete achtersmaak. Mensen die aan zuur zijn, zijn meestal fan, zoetebekken hebben beter nog even geduld. Het satsuma seizoen is kort (een kleine maand) dus wie ze wil proeven, wacht best niet te lang. Ook zijn er weer Spaanse avocado’s. Vorig jaar boden we die voor het eerst aan omdat ze perfect passen in onze filosofie van seizoensgebonden Europees fruit en we waren heel aangenaam verrast door de kwaliteit ervan. Het zijn Bacon avocado’s en die worden niet zwart als ze rijp zijn, maar blijven groen. Je eet ze dus op als ze zacht aanvoelen dus niet wachten op kleurverandering want dan kan je lang wachten 😉

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder