We zijn alweer week 8 dus dat wil zeggen dat de eerste plantjes van het jaar deze week toekomen en de grond in mogen. Buiten is het nog veel te sompig, maar binnen in de serre is het al lekker warm als de zon haar eens van haar beste kant laat zien. Dat wil dus zeggen dat we geen kou gaan hebben deze week want serres voorbereiden op planten wil zeggen veel handwerk. Spitvorken om de bodem los te maken is het lastigste werkje, maar zeer goed voor de fysiek 😉

Van de installatie van de opkweekserre waarover vorige week sprake, zwijgen we subtiel even want veel verder dan het uitgraven van wat aardperen en het (laten) verplaatsen van de bijenkast zijn we niet geraakt. En deze week zal onze prioriteit bij planten liggen.

In de serre groeit alles nu echt in sneltempo, vooral de bladgewassen dus snijsla, veldsla, spinazie, … Het groeit als kool en rapper dan ons kinders. Dus steken we dat maar al te graag in de pakketten om jullie daarvan te laten meegenieten. Onze broccolini was zo’n groot succes dat de rozekes even op zijn dus ze hebben wat groeitijd nodig. Maar geen paniek, het is lente dus de groeisnelheid zit goed. En ook onze venkel is op formaat om van te smullen.

Over de broccolini, koolrabi en de venkel die we NU in het aanbod hebben, willen we graag toch even onder de aandacht brengen dat dat niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Aja want moest dat zo makkelijk zijn, dan zouden de winkels deze tijd van het jaar niet vol liggen met deze producten uit Spanje en omstreken. We planten die voor de winter in de serre, moeten ze beschermen tegen koude, vocht, nattigheid en ook vijanden als schimmelkes en andere hongerige beestjes liggen de hele winter op de loer. Dus ja, invoeren uit Spanje is makkelijker, maar risicootjes pakken om het toch in België te proberen is veel leuker en vooral dan als het lukt (wat het geval is :D). En daar doen we het voor en we zijn blij dat jullie dat appreciëren!

Verder is er ook weer heel even komatsuna in ons aanbod. Koma-watte? Awel komatsuna of mosterdspinazie is zoals de naam het zegt een bladgewasje met lange bladeren en met een smaak die je kan vergelijken met een pittigere spinazie. In de keuken op dezelfde manier te gebruiken als spinazie. En over de keuken gesproken. Wij aten deze middag een topgerechtje met passata, zoete patat en spinazie, nl. een alternatieve Shakshuka. Heel bizar om eitjes te laten garen in tomatensaus (vooral als het de eerste keer is dat je dat doet in uw leven), maar het resultaat was qua smaak echt dik in orde. Aangezien zo ongeveer alle ingrediënten in het seizoen zijn, is het het ideale gerechtje om eens origineel mee uit te pakken.

Aangezien het groenselnieuws al uitgebreid genoeg was, is er deze week geen fruitnieuws want daar verandert er voorlopig nog niets in het aanbod.

Soep van de week = koolrabisoep.

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder