We kunnen er niet omheen om onze wekelijkse update te beginnen met de uitdagingen die het huidige weer met zich meebrengt. Het leuke aan de zaak is dat we afgelopen week gespaard zijn van grote hoeveelheden regenval en dat het tussen de regen door goed drogend weer is. Maar de buien liggen altijd op de loer en maken plannen wat we wanneer best doen best lastig. Komt daar nog eens bij dat het net ongeveer de drukste periode van het jaar is want nu moet er volop geplant, gezaaid, gewied en geoogst worden.

Wil het nu net lukken dat de ideale momenten om te planten afgelopen week net vielen op momenten dat we daar eigenlijk weinig tijd voor hebben. Want oogsten voor pakketten en winkel, pakketten maken en rondbrengen en winkel houden dat kunnen we niet anders dan doen op vaste dagen in de week. Resultaat: we hebben extra sjette moeten geven om het planten er op die dagen ook nog bij te proppen, maar er is vanalles in de grond geraakt dus we zijn moe maar blij.

Voor komende week staan er in principe nog een aantal grote werken op de planning. We planten de zoete patatten en dromen ervan om ook de late patatten, pompoenen en meloenen de grond in te krijgen. In hoeverre dat allemaal gaat lukken hangt veel van het weer af dus duimen jullie mee voor de ommeslag naar echt zomerweer waar ongetwijfeld iedereen naar uitkijkt.

Chance dat we serres hebben want anders ging het oogsten dit jaar nog gene vetten zijn. In andere jaren kunnen we nu ongeveer al van buiten beginnen oogsten, nu is het pas goed en wel aan de groei. Maar er zijn kolen in verschillende smaken, de volgende soort sla die klaar is is de rode eik en onze boontjes staan zowaar in bloei. Krulandijvie is ook eentje die het verdient om eens extra in de kijker gezet te worden want die is heerlijk met een klassieke witte saus of in een fancy puree zoals in dit receptje.

In fruitland vertellen we jullie graag nog wat weetjes over onze aardbeien. Net als wij, hebben die het zowat gehad met al die regen. Ook al hebben ze een bedje van stro gekregen om de aardbeien zo goed als mogelijk te laten opdrogen, door de vele nattigheid hebben we een stuk meer rotte aardbeien dan andere jaren. En ook die rotte moeten getrokken worden om te vermijden dat ze de andere aansteken. Gelukkig hebben wij 6 verschillende rassen staan die erg verschillen in gevoeligheid, maar het is toch een duidelijk fenomeen. Niet iets dat dat zichtbaar is in de aardbeien die we verkopen want we verkopen uiteraard enkel de goeie, maar het is toch een van de achterliggende redenen waarom bio aardbeien een stuk duurder zijn dan de gewone die met middelen behandeld worden tegen schimmels.

Soep van de week = preisoep

Categorieën: Pakketbrief

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder