Onze groentjes vanaf nu officieel ‘in omschakeling naar bio’

Toen we in het voorjaar van 2019 besloten om te gaan bio boeren, was de eerste stap om ons veld ‘om te schakelen’ van een veld met gangbare landbouwpraktijken naar een veld waar we biologische principes op toepassen. In praktijk komt dat er in ’t kort op neer dat we onze bodem bemesten met compost en organische meststoffen en dat we werken met biologisch zaai- en plantmateriaal. Onkruid bestrijden doen we mechanisch (en soms wat te weinig in ons geval ?) en beestjes die we liever niet op de groentjes vinden houden we op afstand met netten.

De bodem kan natuurlijk niet van de ene dag op de andere biologisch worden en daarom bestaat er een omschakelperiode. Voor eenjarige gewassen als groenten duurt de omschakelperiode 2 jaar, voor meerjarige gewassen zoals frambozen duurt de omschakelperiode 3 jaar. Tijdens die omschakelperiode moet je als boer vanaf dag één aan alle bionormen voldoen, maar mag je je producten nog niet als biologisch verkopen. We staan onder controle bij de bio controle-organisatie Tüv Nord die erop toeziet dat we de biowetgeving juist toepassen. Als je als boer aan de bio regels voldoet, krijg je na één jaar een certificaat van ‘in omschakeling naar bio’. Sinds kort, 7 maart om exact te zijn, zijn we één jaar ver en zijn de groentjes van ’t Oostgoed officieel in omschakeling naar bio. Joepie, halfweg de omschakeltermijn ?

Nieuwe serre staat al bijna vol

Vorige week kwamen de eerste nieuwe plantjes voor de lente toe. Enthousiasme ten top want niets leuker dan die eerste groentjes in de grond te steken en rijkhalzend uit te kijken naar de oogst ervan. Om jullie alvast te doen watertanden hier een lijstje van fris lentegroen dat binnenkort te oogsten zal zijn in de nieuwe serre: bloemkool, broccoli, spitskool, paksoi, pijpajuin, warmoes, meiraapjes, koolrabi en rode biet. Met nog meer enthousiasme kunnen we ook vertellen dat onze tweede zaaiing erwtjes ontsnapt is aan het winterhongerke van Knabbel & Babbel dus ergens in mei zullen er erwtjes oogstklaar zijn als alles verder goed loopt. Hier en daar een gesneuvelde koolrabi of paksoi verraden wel dat Knabbel & Babbel nog op pad zijn in de serre, maar zolang ze niet alle erwtjes 1 voor 1 opeten kunnen we daarmee leven. En lang leve vliesdoeken want wat ze niet zien eten ze (voorlopig toch) niet op ? Oja ook reuzeblad spinazie hebben we staan en die bladeren kunnen echt reuze worden!

Categorieën: Nieuwtjes

Ontdek meer van 't Oostgoed

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder